Mat och dryck

Det är billigt att äta gott i Thailand, och variationen är enorm. På de mest populära resmålen, som t.ex. Patong kan prisnivåerna ligga högre, men jämfört med Sverige är det ändå alltid mycket billigt.

Det thailändska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del på färskvaror med ris eller nudlar som ständigt närvarande bas. En bra egenskap i det thailändska köket är att alla rätter alltid är färsklagade och maten aldrig serveras från ett massproducerande kök. De flesta menyer verkar hisnande långa vid första anblicken, men man upptäcker snart att det enbart rör sig om varianter på få teman.

Man ska vara uppmärksam på att det thailändska köket innehåller mycket kryddor samt att dem lokala har växt upp med att äta stark mat. När du beställer stark mat i Thailand är det bra att tänka på att maten då är starkare än vad du kanske är van vid. Vi rekommenderar därför att du beställer turist stark mat om du inte är van vid kryddor och chilli i maten - du kan beställa det som dem lokala kallar för "farang spicy".

Nyttiga termer

På de allra flesta restauranger är menyn på engelska, men det kan ändå vara roligt att känna igen några mat termer. Stavningen kan variera något, då thai inte använder sig av det västerländska alfabetet utan översätter ljuden till bokstäver.

Biff - Woa
Fisk - Pla
Fläsk - Muu
Kyckling - Gai
Ris - Kao
Nudlar - Guay tiaw
Räkor - Gung
Vatten - Nam

Här nedan ger vi dig en kort överblick över Thailands mest populära rätter.

Pad Thai:

Den kan sammanliknas med en wok-rätt. Den består av nudlar och steka grönsaker. Den serveras med ett urval av kyckling, räkor, kött eller tofu utifrån vad du önskar. Oftast serveras rätten med cashewnötter. Pad Thai anses för många att vara Thailands nationalrätt.

Fried Rice:

Denna rätt består av stekt ris, som också kan sammanliknas med en wok-rätt. Den finns i flera variationer med skaldjur, kyckling samt vegetarisk. Men kan även beställa med ett stekt ägg ovanpå. Detta är en av dem säkraste rätterna att beställa, om du har en känslig mage och inte är van vid stark mat.

Curry rätter:

Ett stort huvudtema för mat i Thailand är dess många curry rätter. Det finnas många olika variationer av dessa med allt ifrån såser och soppor till stekta grönsaker blandad med curry. En traditionell curry rätt i Thailand består av ris och små skålar med olika currypasta med kyckling, räkor eller soppa vid sidan av. Då blandar dem ingredienserna som dem önskar.

Därutöver finns det mängder av soppor och såser med olika styrkor av curry, som serveras med ris. I de thailändska sopporna blandas såsen oftast med kokosmjölk för ge en sötare smak.

I Thailand igenkänns Currypasta oftast som en "krämig" kryddblandning. Den thailändska currypastan innehåller alltid friska delar av chili, samt ingredienser som lök, citrongräs och ingefära. Färgen på den chilin som används bestämmer färgen på den thailändska currypastan. Currypastan finns i olika kryddgrader:

Grön Curry - den mildaste. Till dig som önskar en smula styrka i maten.
Gul Curry - Den känner vi till hemifrån som en mild och justerbar curry, men här i Thailand är den gula currypastan starkare och kategoriseras som ”medium" stark.
Röd Curry - den starkaste currypastan, som oftast användas i rätten Phanang eller Massaman Curry.

Sallader:

Detta ligger som regel långt ifrån våra gröna sallader i Sverige. Oftast innehåller de kyckling, räkor, bläckfisk och liknande.
Ett litet tips: Thailändska sallader är starka. Här kan kocken verkligen visa sin begeistring för chili och en sallad kan vara täckt med hackade och röda eller gröna chilifrukter. Start försiktigt och beställ en skål med ris bredvid.

Dryck

I Thailand finns ett varierat dryckesutbud, bland annat med olika juicer och shakes. Detta blandas oftast med is eller vatten och även färskpressade frukter. Färskpressade shakes går att finna nästan överallt och är definitivt en smakupplevelse ni inte får missa. Fruktshakes i Thailand kan vara söta om man beställer dem med socker i så det kan vara en idé att beställa dem utan socker. En fruktshake kostar runt 60-80 THB.

Samtidigt så är ni likväl på semester och en god öl vid poolen eller middagen kan ibland vara på sin plats. De två mest välkända märkena i Thailand är Singha och Chang. De är perfekt anpassade till det thailändska klimatet och kan lätt släcka den största törsten. Singha är känt för att vara aningen sötare än Chang. Bägge kan köpas som en 33cl och 66cl. Sistnämnda kostar omkring 80 THB på en restaurang. Förutom Singha och Chang så kan ett utbud av större europeiska märken ibland erbjudas, såsom Heineken, Carlsberg och Tiger.