Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Hälsa

Vi har många fantastiska resmål i vårt program och tycker att det är roligt att du har hittat till ett av dem. Vår långa erfarenhet som researrangör har lärt oss att det finns vissa saker som våra gäster ibland inte tänker på när de besöker ett land med en annan kultur, natur och ett annat klimat än vi är vana vid. Eftersom vi vill att din semester ska bli så bra som möjligt vill vi tipsa dig om några saker som kan vara bra att tänka på.

Mat och dryck
• Var noga med handhygienen i samband med måltider, toalettbesök eller när du har hanterat pengar. Använd gärna handdesinfektionsmedel. 
• Drick mycket vatten, du förlorar ofta mer vätska än du tror. 
• Köp vatten på flaska då du inte kan dricka kranvattnet
• Undvik kött, fisk och kyckling som verkar underkokt samt mat som stått framme länge i rumstemperatur utan tillräcklig kyla eller varmhållning tex gatekök som kör på scooter runt i byn.
• Is är ofta gjord på vanligt kranvatten och kan utgöra en risk, men någon isbit i glaset brukar inte ställa till problem.

Sol och bad
Solen är ofta starkare än du tror. Tänk på att smörja in dig ofta och mycket för att minska risken att bränna dig och för att skydda dig mot skadlig strålning. Använd gärna t-shirt om du snorklar, eftersom UV-ljus tränger igenom vatten. Läs mer om detta under "Resa med barn".

Djur och natur
Undvik att klappa, mata eller leka med traktens djur och låt heller inte barnen göra det. För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Maneter
Det finns många olika typer av maneter i havet. Flera av dem är brännmaneter och de flesta är ofarliga även de om kan svida, men det finns även ett fåtal giftiga brännmaneter. Om du har oturen att bli bränd är det viktigt att du inte gnuggar på det brända området. Vid besvär bör du uppsöka sjukvård, våra Vingvärdar hjälper dig gärna att kontakta en läkare. Om det finns många meter i vattnet brukar dem flesta hotell att informera om detta i receptionen och även på vissa stränder kan du hitta skylter med information.

Hennatatueringar
Vi avråder både vuxna och barn från att tatuera sig med hennafärg på huden, eftersom tatueringarna ofta innehåller det starkt allergiframkallande medlet PPD för att de ska få rätt nyans. Har man en gång utvecklat allergi mot ämnet finns inget botemedel. Därför riskerar man att också i framtiden reagera kraftigt på exempelvis hårfärgningsmedel som kan innehålla PPD. I EU är det olagligt att använda färger som innehåller PPD till hennatatueringar. På vissa resmål görs det ändå. Därför är det säkrast att helt avstå från tatueringarna. Vi uppmanar alla som fått en allergisk reaktion att undersökas och behandlas av en läkare.

Information om myggburna sjukdomar
Myggor, knott och sandflugor finns här och där beroende på plats, årstid och tid på dygnet. Vissa myggor av släktet Aedes, som är vanligt förekommande i tropiska och subtropiska klimat, sprider vissa sjukdomar, som chikungunya, Denguefeber och Zika. Smittan sprids enbart via myggstick och inte i kontakt med smittad person.

Symptomen för dessa tre är likartade; feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. För Zika finns dessutom indikationer på en förhöjd risk för fosterskador i samband med graviditet.

Det är viktigt att du genast kontaktar läkare om du upplever något av dessa symptom, försök inte behandla dem själv. 

Aedes-myggorna är, till skillnad från många andra myggor, aktiva även under dagtid. Även om risken för att bli smittad är liten är det en god idé att skydda sig mot att bli biten. Vi rekommenderar myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben, särskilt på kvällarna när myggorna är som mest aktiva.